De Jack Russell

De Jack Russell Terriër wordt in Nederland heden ten dage volop gefokt. Door minder selectieve kruisingen en kruisingen met andere (Terriër)rassen is de afgelopen jaren een Terriërontstaan in vele varianten. Zo zijn er Jack Russells die er uitzien als een teckel met vlekken, en er zijn Jack Russells die veel hoger op de benen staan met een compacter lichaam. Deze twee varianten kunnen beide een schofthoogte hebben van bijv. 28 cm (de maat moet tussen de 25 en 30 cm liggen). Dit alles onder de noemer Jack Russell.

De Jack Russell is binnenshuis een gezellige hond, die lekker gezellig op schoot wil zitten of er gewoon bij wil zijn. Zij zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen goed met kinderen overweg, zeker als ze opgegroeid zijn met kinderen. Buiten is de Jack Russell een echte jachthond. Zij hebben vaak een natuurlijke drang en aanleg om te jagen. Zij zullen achter alles aanzitten wat haar of veren heeft en dat kan een muis, een rat maar ook de kat van de buren zijn. Wat zij te pakken krijgen, zullen zij ook proberen te doden. Dit jagen is na een gedegen opvoeding natuurlijk wel binnen de perken te houden, maar het zit ook in het karakter van de Jack Russell, hij is immers vanouds een jachthond.

Een Jack Russell is ontzettend actief. Een gezonde Jack Russell, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. Een Jack Russell die als huishond wordt gehouden, heeft behoefte aan veel beweging. Met eenmaal een klein blokje om neemt hij geen genoegen. Een hond die zich buiten niet kan uitleven, doet dat binnen.

Jack Russels zijn zeer waaks, en zullen regelmatig blaffen. Wilt u dit niet, dan moet u dit van jongs af aan beperken. Ook zijn het verwoede gravers. Zij hebben echt geen eerbied voor uw keurig aangelegde bloemenperkje.

U leest het al, de Jack Russell is een echte karakterhond. Zij kunnen erg eigenwijs zijn en ze zijn bijzonder pienter. Ze vereisen daarom een zeer consequente opvoeding. Vergeet niet dat bepaalde gedragingen misschien wel leuk zijn in een jonge hond, maar ongewenst zijn in een volwassen hond (bijv. op tafel lopen, achter de kippen aan jagen, enz.).

Maar geef uw Jack Russell ook de kans om hond te zijn. U moet hem niet ‘vermenselijken’. Een Jack Russell is een grote hond in een kleine verpakking. Wat niet klein aan hem is, is zijn karakter, gebit en moed. Zij hebben een onverschrokken karakter en zijn echt niet bang voor de grote valse hond van de overkant. Ze zijn vrij fel en hier dient u te allen tijde rekening mee te houden. Het zijn over het algemeen echte ‘rakkers’ die altijd klaar staan om wat te beleven. Spelenderwijs kunt u hem snel leren wat er van hem wordt verwacht.

Jack Russells kunnen fit en actief blijven tot op hoge leeftijd. Leeftijden van 15 of 18 jaar zijn geen uitzonderingen. De aanschaf van een Jack Russell is dus meestal een contract voor de lange termijn.

Patella luxatie (losse knieschijven) is een aandoening die bij veel kleine Terriër rassen voorkomt. Indien u een pup koopt via de pup-info van de rasvereniging zijn beide ouder dieren onderzocht op patella luxatie, en zij moeten hier vrij van zijn.

De Jack Russell komt voor in drie vachtvariaties, namelijk gladhaar, broken coat en ruwhaar. Eenvoudig gesteld zou je kunnen zeggen dat broken coat tussen glad en ruwhaar in zit. Volgens de standaard moet de Jack Russell hoofdzakelijk wit zijn met bruine, zwarte of driekleur aftekeningen. Wit en wit/lemon mag ook. Brindle (gestroomde) aftekeningen zijn ongewenst.
Deels overgenomen uit de folder van de rasvereniging.